YÜCEL TANYERİ

Ben, Yücel Tanyeri
Duydum ki merak ediyormuşsunuz,
Hususi hayatımı,
Anlatayım:
Evvela hekimim, yani
Büyücü falan değilim.
Burnum var, kulağım var,
Pek biçimli olmamakla beraber.
Lojmanda otururum,
Üniversitede çalışırım.
Ne başımda bulut gezdiririm,
Ne sırtımda mühr-ü nübüvvet.
Ne İngiliz kralı kadar
Mütevaziyim,
Ne de Celâl Bayar'ın
Sabık ahır uşağı gibi aristokrat.
Ispanağı çok severim
Puf böreğine hele
Biterim
Malda mülkte gözüm yoktur.
Vallahi yoktur.
Orhan Veli ile Melih Cevdet'tir
En sevdiğim şairler.
Bir kızım vardır,
İki de torunum pek muteber;
İsmini söyleyemem
Çiçekle uğraşanlar bulsun.
Ehemmiyetsiz şeylerle de uğraşırım,
Ne bileyim,
Belki daha bin bir huyum vardır.
Amma ne lüzum var hepsini sıralamaya.
Onlar da bunlara benzer...


Beni, benden iyi anlatan Orhan Veli'ye teşekkürlerimle...

31 Ekim 2011 Pazartesi

İSKİLİP DOLMASI...

En önemli yiyeceklerinden. 
İskilip’in. 
Ve belki de dünyanın… 

İskilip Dolması
 Dağıtılıyor pişirilmeye başlandıktan. 
Tam 15 saat sonra. Dünya rekoru bu. 
Bir yemeğin pişirilmesi için... 

500 yıllık bir geçmişi var. 
Geleneksel olarak öğretiliyor. 
Hazırlanması ve pişirilmesi. 
Nesilden nesile... 

Öncelikle ustası özel. 
Eti de özel, Pirinci de özel. 
Kazanları bile özel. 
Hatta Odunu da özel… 

Hazırlıkları 3 saat alıyor. 
12-15 saatte pişiriliyor. 
Dev kazanlarda. 
Dünyanın ilk düdüklü tencerelerinde… 

Topluca yenilen bir yemek. 
Düğünlerde, davetlerde. 
Mevlütlerde. 
Asker uğurlamalarında… 

Kazanlar dolusu yapılıyor. 
150 kişiyi doyuruyor. 
1 metre yüksekliğindeki. 
Bir tek kazan… 

Dualar edilerek başlanıyor. 
Pişirilmeye. 
Yine dualarla başlanıyor. 
Yenilmeye… 

Akçeltik pirinci kullanılıyor. 
Tereyağ ve soğanla kavruluyor. 
Bu pirinç öncelikle. 
Sonra da bez torbalara dolduruluyor...

Kazanın dibine et ve su konuluyor. 
Üzerine de Ca denilen bu torba yerleştiriliyor. 
Kazanın altında meşe odunu yakılıyor. 
Kazanın kenarları hamurla kapatılıyor. 

Küçük bir açıklık bırakılıyor. 
Kazanın kenarında. 
Sabaha kadar ısıda tutuluyor. 
Ustası delikten çıkan buharı gözlüyor… 

Isı azaltılıyor. 
Ya da arttırılıyor. 
Çıkış durumuna göre. 
Delikten gelen buharın... 

Bu gözlem 15 saat kadar sürüyor. 
Alttaki etin su buharı ile pişiyor. 
Ve pilav haline geliyor. 
Torbanın içindeki pirinç... 

Önce şehriye çorbası sunuluyor. 
Konuklara. 
Ardından da sirke salatası veriliyor. 
İştah açıcı olarak… 

Sonra da servis ediliyor. 
Ortaya, 12 kişilik masalara. 
Tek bir lenger içerisinde. 
İskilip’in dolması… 

Ardından da sıyrılıyor. 
Hep beraber lenger'ler. 
Biri birinizle kaynaşırcasına. 
Tadı da damağınızda kalırcasına… 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder